Edit lopussa.

Tasan kuukausi menikin ennen kuin pääsin tänne taas päivittämään. Aloitetaanpa aikajärjestyksessä eli juhannusta edeltävällä viikolla olin kaksi päivää Iitin Värikeskuksen värjäyskurssilla. Opettajana oli Minna Nummela ja oli siellä YKSI toinenkin kurrsilainen. Ekana päivänä satoi mutta eipä tuo paljon haitannut kun open poika oli meillä tulimikkona ja me saimme keskittyä keitoksiimme. Käytin lähinnä Novitan Nalle-lankaa eri sävyissä ja paria muuta erikoisempaa lankaa. Kaikki langat on alunapuretettuja. Selitykset lyhennyksille: VNalle = valkoinen Nalle, LVNalle = luonnonvalkoinen Nalle, THNalle = tummanharmaa Nalle Valitettavasti värit eivät toistu täysin oikein ruudulla.

737534.jpg

10. VNalle, Kokenilli (vähän epäröin, oisko tää kuitenkin krappi?)

15. Valkoinen Florica, Keltasipuli + Krappi

14. VNalle, Keltasipulin ja krapin 3. jälkiliemi + kokenilli

4. Sukkalanka Rami, krappi

737535.jpg

3. LVNalle, pietaryrtti (kukinnot)

6. THNalle, pietaryrtti (kukinnot)

2. THNalle, maitohorsma + väinönputki

8. LVNalle, sananjalka

737536.jpg

1. LVNalle, maitohorsma ja väinönputki

5. LVNalle, suolaheinä

11. VNalle, järviruoko (kuparilisä)

737537.jpg

7. THNalle, krappi

12. Vaaleanruskea 7V, männynkäpy

13. VNalle, korte

9. LVNalle, viime vuonna raparperinlehdillä värjätty lanka uudestaan krapissa

737539.jpg

16. Viime talven Novitan neonkeltainen 7V, keltasipuli

737540.jpg

Ylempi kotimaista silkkivillalankaa, kokenilli (tulos kirjava, mutta ei haitanne)

Alempi Novitan Suvi-puuvillaa, kokenilli.

Haaveena ois (ehkä) tehdä Nalle-langoista virkattu päiväpeitto (kuusikulmioita?), siis ikuisuusprojekti. Muutama väri olisi vielä kiva saada. Mewril sai upeaa keltaista kanervasta, sitä täytyy ainakin vielä tänä kesänä kokeilla. Tarhakäenkaalia kasvattelen kasvimaalla ja pietaryrttikin kukkii parhaillaan (siitä pitäisi saada keltaista kun ottaa vain kukinnot, minun kurssilla värjäämistäni tuli vihertäviä, kun kukinnoissa oli vähän vartta jäljellä).

Edit: Kangaskasa kyseli kommenteissa, miten käytännössä värjäily sujui. Siis meitähän oli vain kaksi kurssilaista ja saimme toteuttaa omia juttujamme sydämemme kyllyydestä. Jos kurssilaisia olisi ollut enemmän, olisi jokainen saanut värjättyä vain pienen määrän kustakin väristä. Puretuskattilat olivat erikseen eli esipuretimme langat puhtaissa padoissa. Jokaiselle muulle väriaineelle oli oma kattilansa tai patansa eli tulia oli aika monta. Pidemmän liotusajan vaativat kasvit kuten pajunkuori, kävyt ja kanerva liotettiin yön yli vedessä ja keitettiin toisena päivänä. Värjäyskurssi kesti kaksi päivää, 6 - 7 tuntia per päivä, eikä siinä savussa kyllä olisi pidempään jaksanut ollakaan. Kotona aion kyllä käyttää keittolevyäni ulkosalla.