Kansalaisopiston käsityökerhossa aloitimme syyskauden ryijynteolla. Minulla oli hieman käynnistysvaikeuksia, kun ei millään meinannut tulla ideaa. Ajattelin ensin, että teen aivan pienen (30x30 cm) työn, johon kokeilen luonnonväreillä värjäämiäni lankoja. Nuo langat ovat todellisia lellikejäni, aarteita, pikku palleroisia, joita sydän ei olisi millään tahtonut 'tuhlata' kokeiluryijyyn. Järki taas sanoi, että parempi langat seinällä 'taiteena', kuin pahvilaatikoissa piilossa. Toisaalta ryijypohjaa oli melko iso pala, ja pianon päällä seinällä tyhjä paikka odottamassa jotain omien kätösten tuotosta. Niinpä kaivoin langat esille, katselin vähän väriryhmiä, ja valitsin niistä taustavärin ja viisi kuviovärisarjaa. Vihreä on tällä hetkellä yksi lempiväreistäni, ja koska sitä oli myös eniten eri sävyissä, se päätyi taustaväriksi.

1981630.jpg

Koska halusin ryijyn tulevan joskus valmiiksikin, suunnittelin hyvin yksinkertaisen mallin. Vihreälle taustalle tulee viidestä väriryhmästä pystyt suorakaiteet. Lankoja neulalla on 10 (aika paljon, mutta tuleekin sitten kunnon tuuhea) ja nukan pituuskin on pitkä, n. 3-3,5 cm. Langat ovat lähinnä Novitan Nallea.

1981631.jpg

Ja vielä yleiskuva päädystä katsoen. Leveyttä työllä on n. 1 m ja korkeutta n. 60 cm. Nukkia tulee joka toiselle ruuturiville ja ala-, ylä- ja sivureunoissa vihreällä osalla (siis kehyksissä) nukan paikka vaihtelee riveittän (eivät siis ole kohdakkain), mutta värillisisten kuvioiden ja niiden välivihreiden nukat laitan joka rivillä samalle kohdalle; näin saan reunat kauniisti suoraan.

1981629.jpg

Ryijynteko on hyvin joutuisaa ja addiktoivaa. Kun saisin jonkun vielä tekemään lankaniput minulle valmiiksi (lapsityövoimaa?). Täytyykin kysyä huomenna kurssilla, josko saisin kuvata muiden tekemiä töitä (niistä tulee tosi upeita ja erilaisia) ja laittaa niitä tänne.